Urania COM OÜ ja Officetech OÜ ühine pressiteade ajakirjandusele 6. jaanuaril 2011

Rahvaraamatukogude infosüsteemi URRAM arendaja Urania Com OÜ ja majutusteenuse pakkuja Officetech OÜ lükkavad ümber mitmed tänases Eesti Päevalehes esitatud valeväited. Raamatukogusid teavitati katkestuse tekkimisest koheselt, jooksvalt anti infot probleemi likvideerimise seisu kohta ja ajakirjaniku eest ei ole mingit informatsiooni varjatud.

On täiesti väär väita, et süsteemiga ühinenud raamatukogusid ei ole olukorrast teavitatud.

Kohe, kui oli selgunud, et infosüsteemi töö on ööl vastu 21. detsembrit tehtud ümberseadistuste tulemusel katkenud, teavitas Urania Com OÜ sellest kõiki URRAMiga ühinenud raamatukogusid. Esimene teavitus koos arendajapoolsete vabandustega saadeti 21. detsembril kell 8:57. Järgmine teade katkestuse likvideerimise olukorra kohta läks kõigile kasutajatele samal hommikul kell 10:33, kell 16:14 andis Urania Com OÜ taas infot olukorrast.

Järgmiseks hommikuks oli süsteem taas töökorras ja sellest teavitati kohe kõiki kasutajaid. Paralleelselt tegelesid arendaja ja serveriteenuse pakkuja andmete taastamisega ning teavitasid ka neist arengutest jooksvalt kõiki süsteemi kasutajaid, vabandades tekkinud ebameeldivuste pärast igas oma kirjas. Probleemi lahendamist alustati seega koheselt.

Infosüsteemi tegevus katkes, kui serveris tehti ümberseadistusi. Neid tehti 20. detsembri õhtul ja loomulikult töövälisel ajal, sest sellised töid tehaksegi õhtuti ja öösiti. Kahjuks ei rakendunud osad muudatused nii, nagu plaanitud ja seepärast tekkis 21. detsembri hommikul infosüsteemi töös ootamatu katkestus. Selle tõttu ei salvestunud osa eelmisel päeval raamatukogudes tehtud toimingute andmetest.

Kinnitame, et ükski andmebaas ei läinud lõplikult kaduma ja kõik 20. detsembril tehtud raamatulaenutused on süsteemis taastatud. Hetkel ei ole veel taastatud info 20. detsembri päeva jooksul laenutatud ning kohe ka tagastatud raamatute ja perioodika kohta ning raamatukogudel tuleb uuesti vormistada sellel päeval tehtud uute teavikute  tellimused.

Urania Com OÜ on pidevas suhtluses kõigi süsteemiga liitunud raamatukogudega. Juhul, kui mõne kasutaja puhul on kas süsteemikatkestuse tõttu või muul põhjusel murekohti, siis nende lahendamisega tegeletakse operatiivselt.

URRAM on veebipõhine raamatukogudele mõeldud infosüsteem, kus raamatukogud saavad registreerida laenutusi, pidada arvestust viiviste üle, tellida vajalikke teavikuid jm. Sama süsteemi abil saavad ka lugejad kasutada rahvaraamatukogude teenuseid mugavalt interneti kaudu, näiteks otsida huvipakkuvaid raamatuid ja pikendada oma laenutustähtaegu. Eesti 564 rahvaraamatukogust on tänaseks liitunud URRAMi süsteemiga 382.

Infosüsteemi on loonud Urania Com OÜ, algselt toetas selle arendamist Vaata Maailma sihtasutus ja hiljem Kultuuriministeerium.

Raamatukogudel on süsteemi kasutamiseks sõlmitud lepingud Urania Com OÜ-ga. Selle järgi lahendab Urania Com OÜ  URRAM-i kasutamisel ettetulevaid probleeme, koolitab kasutajaid, pakub pidevat tuge selle kasutamisel, vajadusel korrastab andmeid ning  tegeleb programmi jätkuva arendamisega. Infosüsteem on majutatud Officetech OÜ poolt hallatavatesse serveritesse.

Antud pressiteade saadeti välja seoses 6. jaanuaril Eesti Päevalehes ilmunud artikliga “Raamatukogudest läks kaduma info tuhandete raamatute kohta”.